duminică, 28 februarie 2010

Cand raspunsul la rugaciune este NU.

Rugaciunea este un element al relatiei dintre noi si Dumnezeu. Unii petrec mai mult timp in rugaciune, altii mai putin. Subiectele de rugaciune sunt diverse. Si intotdeuna cand ne rugam asteptam raspuns. Avem impresia ca, cu cat ne rugam mai aprins, cu atat sansele de a primi un rapsuns favorabil cresc. Cand rugaciunea este insotita de post, avem toate premisele pentru o incununare cu success a rugaciunii.



Oamenii se roaga pentru diverse lucruri:

- pentru sanatate

- pentru bani

- penru familie

- pentru serviciu

- pentru note mari la scoala

- pentru un examen greu ce le sta in fata

- pentru a-si gasi un partener de viata potrivit

- pentru a fi ferit de rau pe parcursul unei zile

- pentru a fi pazit de accidente atunci cand e la volan

- pentru pace pe pamant

- pentru painea cea de toate zilele.

- pentru ca ingerii sa vegheze somnul

- pentru ca Dumnezeu sa ``aiba grija`` de dusmani

- etc.

Modul in care ne rugam poate fi diferit, de la om la om. Unii se roaga de forma, cu gandul zburandu-le prin alte parti, nereusind sa-si aduca aminte ce au zis la 5 minute dupa ce s-au ridicat de pe genunchi. E genul de rugaciune formala. Altii se roaga intr-o pozitie smerita, foarte seriosi, tinand cont ca in fata Domnului trebuie sa iei o figura sobra si posomorata. Altii chiar sufera in timp ce se roaga si varsa lacrimi amare, de pocainta, de durere. Sunt diverse modalitati de a ne ruga. Si fiecare dintre noi, indiferent cum ne rugam, asteptam raspunsul si ne dorim ca acesta sa fie afirmativ. Si daca nu este, e posibil sa fim dezamagiti. In primul rand de Dumnezeu. Nu intelegem planul Lui pentru noi. Si ne intrebam ce s-a intamplat de Dumnezeu nu a ascultat rugaciunea. Pentru ca noi ne-am rugat pentru acel lucru. Si, din pacate, exista tendinta de a-L ignora pe Dumnezeu in viitor.

Pentru cei care gandesc asfel, exista un pasaj in Evanghelia dupa Matei, in capitolul 26, in special versetul 39, care il prezinta pe Isus in gradina Ghetsimani, cu doar cateva ore inaintea crucificarii Lui. Starea lui in momentul acela nu a mai fost atinsa de nimeni pe acest pamant. Nimeni nu a suferit asa. Nimeni nu a atins acel punct al deznadejdii. Nimeni nu s-a rugat mai aprig decat El, astfel incat, spune Scriptura, in Evanghelia dupa Luca, capitolul 22:44, ca ajunsese intr-un chin ca de moarte si sudoarea era ca niste picaturi mari de sange. Sa fim seriosi! Care din noi, cand ne-am rugat am trecut prin aceasta stare? Nimeni. Sunt sigur de asta! Si Isus spune, in rugaciune: Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totusi, nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu!


Este cea mai arzatoare rugaciune rostita vreodata pe pamant, de cel mai sfant om care a trecut pe aici. Si totusi, aceasta rugaciune nu primeste raspuns. Pentru ca Dumnezeu avea alt plan. Si acel plan a fost indeplinit. Si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta.


Partea buna este ca desi Dumnezeu nu raspunde in modul dorit de tine, te intareste si iti da puterea sa mergi mai departe. Si vrea sa ai incredere ca planul Lui pentru tine este cel mai bun. Si nu-ti va parea rau.

4 comentarii:

Lacramioara spunea...

Cand Dumnezeu spune nu este tot spre binele nostru.pentru ca El vede lucruri pe care noi nu le putem vedea si de aceea in unele experiente ale vietii trebuie sa trecem prin dureri si dezamagiri.Trebuie sa fim incredintati ca atunci cand Dumnezeu nu ne raspunde are pregatit pentru noi ceva mai bun decat criza momentului.

simgramancri spunea...

Da, insa nu este usor sa te increzi cu totul in Dumnezeu. Nu este deloc usor sa treci de o astfel de criza in viata ta. E foarte greu sa astepti raspuns de la Dumnezeu intr-o problema stringenta si sa nu primesti nici un raspuns. Nici macar NU. Doar tacere...

Claudiu spunea...

Este foarte greu sa te increzi prin logica. Si Iov a incercat sa fie logic si a dat gres. Credinta este ceva supranatural, fie ca ne place sau nu.

Anonim spunea...

Eu una as deznadajdui iremediabil sa stiu ca Dumnezeu imi poate raspunde "nu". Prefer sa cred ca unul dintre aceste trei raspunsuri este pentru mine: "da", "nu inca", "am ceva mai bun pentru tine".