vineri, 12 februarie 2010

Mai bine o femeie curva decat un om moral

Dupa ce ratacesc 40 de ani prin pustie, evreii ajung la hotarele tarii Cannanului, tara promisa lor de catre Dumnezeu. Moise tocmai a murit si intreaga responsabilitate este pusa de Dumnezeu pe umerii lui Iosua. Calea este deschisa pentru cucerirea tarii. Inainte de asta, sunt trimise doua iscoade pentru a vedea ce-i asteapta. Interesant e ca acestia ajung prin anumite imprejurari sa innopteze in casa unei curve, Rahav. Cand stai sa analizezi aceasta situatie ti se pare putin suspect. Adica erau probabil atatia oameni de bine in Ierihon, poate unul dintre cele mai mari orase din vremea aceea. Cum de acestia au ajuns sa intre in legatura chiar cu aceasta femeie curva?

Tu daca ai avea de ales intre a petrece timpul cu un om linistit, la locul lui, un om moral, de buna calitate si pe de alta parte ai alege sa petreci timpul cu o curva, ce-as putea crede despre tine? Cred ca si tu ai gandi la fel ca mine… Nu numai ca aceasta curva ii adaposeste, probabil se ingrijeste si de hrana lor si le ofera cea mai buna camera din casa pentru somn, dar aceasta femeie marturiseste ceva ce nimeni din intreaga cetate nu spune. Femeia se teme de Dumnezeu. Femeia crede ca Dumnezeu este Cel adevarat. Crede ca Dumnezeu este cel atotputernic. Si ca El poate sa atinga orice tel isi propune. Crede ca orice om care se opune vointei Lui nu are sanse de scapare.

De partea cealalta, ce fac oamenii morali, de bine, din Ierihon? Ei, probabil asa cum am face si noi, incearca sa-si salveze tara, indiferent cine este dusmanul. Asa ca ei lupta impotriva iscoadelor, dar mai mult, lupta impotriva lui Dumnezeu. Si rezultatul care este? Ierihonul cade in mana evreilor, in urma unui adevarat miracol, curva Rahav si membrii familiei ei (membrii ai familiei care, surprinzator, o cred pe cuvant) sunt salvati si intr-un fel adoptati de poporul lui Israel. Curva care ajunge ca, prin harul lui Dumnezeu sa faca parte chiar din arborele genealogic al lui Isus Hristos.

Si acum stau sa ma gandesc. Ce este oare mai bine? Sa fii o curva careia ii este teama de Dumnezeu si care il considera pe El Atotputernic, un Dumnezeu care e in stare sa ii ofere si ei o noua viata sau sa fii un om moral, un om ``bun``, care sa creada ca aceasta bunatate i se datoreaza calitatii sale de om, sa creada ca pacatul nu exista in viata lui si, fara sa vrea poate, sa lupte impotriva lui Dumnezeu?

10 comentarii:

tanara mamica spunea...

Gandeste-te la situatia aceea din perspectiva lui Dumnezeu. Ce ar fi preferat El? Sa trimita oamenii in casa unui om deja mantuit sau sa salveze un suflet pacatos?

simgramancri spunea...

Dar oare era vreun suflet mantuit in Ierihon? Pentru ca in afara de familia ei nu a scapat nimeni...

Claudiu spunea...

Cristi ai spus ca femeia se temea de Dumnezeu. In ce sens? Nu se temea oare mai mult de moarte decat de Dumnezeu?

simgramancri spunea...

Pai si noi de ce ne temem? De Dumnezeu sau de ce s-ar intampla cu noi fara Dumnezeu? Ca am putea muri fara EL? Ca nu am mai avea nici o speranta? Cred ca de multe ori relatia noastra cu el incepe fiindca ne e frica de ce s-ar intampla in lipsa Lui.

Claudiu spunea...

In dragoste nu exista frica. Tatal meu spunea ca chiar daca ai o relatie cu Domnul din frica, tot este bine.
Si acest text pare sa-i dea dreptate, nu? Pana la urma Domnul a salvat-o si chiar a facut din ea un stramos prin care urma sa vina "Samanta" - asa cum spune Pavel.

tanara mamica spunea...

Intuitia imi spunea ca ai o anumita credinta si rvs, speranta tv mi-a confirmat-o.
Mult succes!

simgramancri spunea...

De asemenea, cuvintele tale frumoase ma fac sa cred ca si tu esti crestina... Si ma bucur...

elena marin-alexe spunea...

M-a cam socat titlul postarii, desi cunosc bine istorisirea din Biblie.Foarte importanta postarea ta.
O seara binecuvantata!

simgramancri spunea...

Din punct de vedere uman, intr-adevar e socanta si intamplarea. Din punctul de vedere al lui Dumnezeu, oricine poate fi salvat.

Lacramioara spunea...

Un om moral??De cate ori nu ne consideram morali si buni in comparatie cu altii....dar oare asta doreste D-zeu??Numai atunci cand ne uitam la caracterul nostru si cel al D-lui Hristos vedem diferenta si ajungem la concluzia ca toti suntem pacatosi indiferent de pacatele fiecaruia.Noi ca oameni de multe ori judecam pe altii si-i consideram cei mai mari pacatosi.Dar D-zeu iubeste pe toti...