duminică, 7 februarie 2010

Daca nu esti cuminte, o patesti!

Am dat in cartea Deuteronom, in capitolul 21, versetele 18-21, peste o porunca extrem de dura. Spune astfel:

Daca un om are un fiu neascultator si indaratnic, care n-asculta nici de glasul tatalui sau, nici de glasul mamei lui si nu-i asculta nici chiar dupa ce l-au pedepsit, tatal si mama sa-l ia si sa-l duca la batranii cetatii lui si la poarta locului in care locuieste. Sa spuna batranilor cetatii lui: IATA, FIUL NOSTRU ESTE NEASCULTATOR SI INDARATNIC, N-ASCULTA DE GLASUL NOSTRU SI ESTE SI LACOM SI BETIV. Si toti oamenii din cetatea lui sa-l ucida cu pietre si sa moara. Astfel sa cureti raul din mijlocul tau, pentru ca tot Israelul s-auda si sa se teama.

Asa ca, cei care stiti ca ati fost cam neascultatori in ultimul timp, ar trebui sa fiti multumitori ca doar ati fost certati sau ati luat o bataita zdravana. E mult mai bine decat ce pateau fiii obraznici in vechiul Israel.

2 comentarii:

Dzo spunea...

Eu cred că nu realizăm cu adevărat contextul în care a fost dată întreaga Lege. O judecăm astăzi cu lentilele omului de la vreo 3000 de ani după ... Nu uitaţi că suntem urmaşii unuia care, după normele de bun simţ ale omului modern, este un tată denaturat ( ar merita vreo 10 ani de puşcărie pentru ceea ce a vrut să-i facă fiului său ...); noi îi scoatem în evidenţă credinţa - oricine din ziua de azi ar fi privit la el în timp ce ridica cuţitul asupra lui Isaac ar fi intervenit, l-ar fi imobilizat ca pe un agresor, vrednic de ştirile de la ora 5, şi deferit justiţiei.
Când citesc o poruncă precum cea din Deuteronom mă întreb dacă cu adevărat cineva a avut inima să o aplice în Israel. Istoria nu ne spune asta. Ne spune însă că Isaelul a dezvoltat una dintre cele mai solide tradiţii familiale din antichitate; nici grecii şi nici romanii, cu toata cultura lor formidabilă, nu au reuşit aşa ceva.
Mă gândesc că Dumnezeu, când a dat porunca, nu şi-a dorit să vadă cadavre de tineri la poarta cetăţii ci generaţii diferite, unite într-o viaţă de familie sănătoasă.

simgramancri spunea...

Sunt de acord cu tine. Nici nu ma gandeam la altceva. Insa mi s-a parut foarte interesant modul in care Dumnezeu alegea sa-i constientizeze de alegerile gresite pe care le faceau si de consecintele acestora.