sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Tu esti rau sau bun?

Tu faci binele sau raul? De fapt ce semnifica cele doua notiuni pentru tine?

Pentru un om extrem de credincios si foarte conservator din biserica, binele este ceea ce face el. Raul este facut de tinerii din biserica care rad in timpul serviciului divin, care nu studiaza destul, care canta melodii ce pe timpul lor ar fi reprezentat o erezie, care au idei noi cu privire la doctrina bisericii, care se indoiesc de ceea ce spune lectiunea sau scrierile lui Ellen White, care intarzie 2 minute la biserica si care ies din biserica in timp ce pastorul nu mai termina predica, tineri care stau picior peste picior sau care poarta verigheta, care fac galagie in biserica in pauza dintre serviciile divine, care nu participa la orele de rugaciune si care nu vor sa imparta carti in parc, care vin de la ora 11 la biserica si deja la ora 12 se pregatesc de iesire, care stau in acea ora la biserica butonand telefonul mobil sau chicotind cu colegul sau colega de scaun, tineri care prefera sa manance o mancare nesanatoasa de tip fast food, decat o mancare de soia asa cum scrie la carte.

Pentru un tanar din biserica, poate putin mai nonconformist, binele este ceea ce face el. Raul este facut de tinerii din afara bisericii, care merg in cluburi si pierd noptile, pierzandu-si luciditatea in bautura, droguri si tigari, care merg pe stadioane, unde nu stiu decat sa injure de tot ce le trece prin minte, care se iau la bataie din orice motiv si reactioneaza la violenta tot cu violenta, tineri care pierd noptile pe internet accesand tot felul de siteuri, tineri care isi pierd banii in cazionouri, care se destrabaleaza in relatii sexuale nepotrivite, cu parteneri de sex opus, sau, de ce nu, chiar de acelasi sex.

Pentru un tanar obisnuit din lumea asta, binele este ceea ce face el. Raul este facut de cei care fura, de cei care violeaza, de cei care talharesc, de cei care se urca bauti la volan, de cei care ucid, de cei care comit infractiuni grave.

Pentru un infractor inchis pentru o perioada lunga de timp, binele este ceea ce a facut sau face el. De asemenea, pentru el, raul nu exista.

Ce este binele? Ce este raul?

Ce parere are oare Dumnezeu despre bine si rau?