marți, 23 februarie 2010

Daca vrei tot, renunta!

Suntem invatati inca din frageda pruncie, ca pentru a obtine ceva in viata trebuie sa lupti, sa inveti, sa muncesti, sa dai din coate uneori, sau pentru cei mai timizi, sa fii ascultator de sef, astfel incat sa nu-ti pierzi locul de munca. Suntem invatati ca nimic nu se obtine fara efort. Daca stai, nu ai nimic. Era o deviza pe vremea comunistilor, uneori repetata ca un leitmotiv: Nici munca fara paine, nici paine fara munca!

Desi cu aceste lucruri inradacinate in mintea mea, am fost surprins sa vad ca cele mai importante lucruri le obtii fara sa depui eforturi. Am fost surprins sa vad ca cele mai importante lucruri ti se dau, chiar fara sa le ceri uneori. Am fost surprins sa vad, ca desi nu merit un lucru, am sfarsit prin a-l primi si, mai mult, de-abia am inceput sa primesc.

Si spun asta citind un verset extrordinar in Biblie, in cartea lui Iosua, capitolul 24, versetul 13: V-am dat o tara pe care n-o munciserati, cetati pe care nu le zidiserati, dar pe care le locuiti, vii si maslini pe care nu-i sadiserati, dar care va slujesc ca hrana.

Aceste lucruri sunt spuse de Dumnezeu poporului Israel, plecat ca rob din Egipt, ratacitor 40 de ani prin pustie, intrat biruitor in Tara Cannanului, tara in care curgea lapte si miere, fagaduita stramosului lor Avraam. Ei nu facusera nimic pentru asta. A fost doar dorinta Domnului pentru ca ei sa primeasca ce era mai bun.

Asa ca nu te teme. Domnul are pregatit pentru tine tot ce poate fi mai bun. Si crede-ma eforturile tale, pentru a obtine ceva cu adevarat valoros (si aici nu ma refer la bani, case, masini, excursii de 5 stele etc.) vor fi in zadar. Domnul se va lupta pentru tine… Tu… stai linistit…